A murit uite stam

A murit după ce statul i-a luat șansa de a trăi. Care sunt precizările ministrului

Călin Fărcaş, tânărul care a protestat cu aparatul de oxigen lângă el, pentru a-şi apăra dreptul la viaţă, a murit, luni seara, la Institutul Marius Nasta din Capitală. La numai 29 de ani, deși România ar fi putut să-l salveze.

UPDATE 16.34 – Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a făcut mai multe precizări referitoare la cazul lui Călin Fărcaș: „Călin avea o problemă foarte gravă identificată de acum 2 ani. Cred că în 2 ani am fi putut schimba multe. Cred că am schimbat târziu pentru Călin, dar nu şi pentru alţi pacienţi. Am modificat Ordinul 30 astfel încât pacienţii care nu pot beneficia de un transplant pulmonar în România, pot beneficia în străinătate.“

„Vizavi de Eurotransplant, în prezent avem un acord perfect valabil. Acest acord a fost încheiat în 2017. Din păcate, România nu şi-a respectat atribuţiile şi contribuţiile astfel încât să poată să adere în calitate de membru. România trebuia să dea nişte organe ţărilor din Eurotransplant, am început să facem acest lucru în ultimele 2 luni. Ca să poţi accesa o asemenea organizaţie trebuie să ai nişte acorduri de cooperare. Singurii care ne-au răspuns au fost cei din Ungaria. Am trimis peste tot scrisori. Săptămâna viitoare am o întâlnire cu ministrul Sănătăţii ungar.“

„Eu cred în continuare că putem avea o colaborare cu AKH. Pot să vă spun că poate nu se rezolvă atât de repede pe cât ne-am dori. Timpii de așteptare în acest tip de negociere sunt foarte mari. Poate au început prea târziu, poate trebuia să le începem în 2012. Problemele au apărut mai demult. Lucrurile trebuiau tranşate mai demult. Plata a fost acceptată din 2017 pentru acest pacient. Bani pentru acest transplant existau. Singura clinică care l-a acceptat a fost din India, dar nu pentru transplant, ci pentru evaluare, contra cost bineînţeles. Eu cred că oamenii la AKH sunt oameni normali, ştiu exact cum merg lucrurile. În general se încearcă politizarea acestor tipuri de scandaluri. Cred că nu ne-am făcut datoria ca ţară, pentru că în momentul în care aderi la o organizaţie trebuie să îndeplineşti nişte condiţii. Din februarie până acum s-au prelevat mai multe organe decât în 2017. Am doar 2 plămâni Eurotransplantului, au fost 5 prelevări.“

UPDATE 14.56 – Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus, după aflarea veștii că tânărul Călin Farcaș, care aștepta un transplant pulmonar, a murit, că Ministerul are obligația să „facă de urgență curățenie în viermuiala de la Agenția Națională de Transplant”.

„Călin Farcaș a murit. Fiecare veste ca asta te lasă puțin fără aer. Pentru Călin s-au mobilizat sute de oameni să îi dea șansa la viață pe care statul i-o confiscase. Călin avea 29 de ani. Călin avea recomandare de transplant pulmonar. Transplant pulmonar care la noi nu a fost posibil pentru că avem un centru la început de drum, iar la centrele mari din străinătate, românii nu mai sunt primiți. Mai precis, românii erau primiți la AKH Viena, dar nici acest lucru nu mai este posibil după scandalul declanșat de Narcis COPCĂ și Gabriela FIREA în 2016. Călin a fost respins de AKH nu datorită patologiei complexe ci pentru faptul că era român, și cu statul român există un anumit tip de „înțelegere”. Ar putea fi numită la fel de bine și „neînțelegere”. Ministerul Sănătății are obligația să facă de urgență curățenie în viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agenția Națională de Transplant și să introducă România în Eurotransplant. Chiar dacă asta o să strice treburile câtorva infractori cu talent și titluri din transplantul românesc. Oamenii cinstiți – medici și pacienți – o să aibă de câștigat. Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor că să fii român înseamnă și să fii prizonier al incompetenței statului român și al nemerniciei reprezentanților lui”, a scris fostul ministru Vlad Voiculescu, pe pagina personală de Facebook.

O soluţie ar fi fost reţeaua Eurotransplant, însă țara noastră nu este membru cu drepturi depline, aşa că nu poate avea pretenţii să primească organe ori pacienţii să fie operaţi în străinătate. Acest lucru i-a răpit lui Calin şansa să trăiască. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese bani. Tânărul reuşise să strângă cei 200.000 de euro necesari transplantului de plămâni, însă birocraţia şi nepăsarea statului i-au fost fatale. Și a murit deși putea fi salvat.

Decesul lui Călin a fost declarat luni seara, la ora 21:00. Starea tânărului se deteriorase în ultimele zile și, în plus, avea și insuficiență cardiacă.

200.000 de euro în 7 ore

Călin, tânărul din localitatea Teliu care avea nevoie de transplant pulmonar, reuşise în aprilie, în doar cinci zile de când a fost deschisă o pagină de donaţii pentru el, să mobilizeze mii de oameni care au adunat întreaga sumă necesară pentru intervenţia de care are nevoie.

„Eu refuz să renunţ în a lupta pentru a-mi salva viaţa. Şi până în ultimul moment o să lupt. Nu o să cedez. După atâtea lucruri minunate – şi într-un timp atât de scurt – care mi s-au întâmplat, simt că nu mă mai poate împiedica nimic să îmi indeplinesc ţelul. Am simţit că trăim o minune. S-a întâmplat să trăim o minune împreună. (Te aşteptai să se adune banii aşa repede?) Sincer nu. Îi spuneam mamei mele, la început, când am văzut în conturi, 11 euro aveam, când am văzut că s-au strâns 11 euro, i-am spus mamei te rog, adună lucrurile că în cel mai scurt timp plecăm. Mă bucur din suflet că mi-au înţeles disperarea cu care am apelat la ei ” declara Călin Farcaș în aprilie. Cu aparatul de oxigen lângă el, a protestat la Braşov alături de prietenii săi și de rude, ca să-şi ceară dreptul la viaţă.

Cu banii adunaţi, Călin voia să meargă la o clinică din India pentru a face transplantul, dar s-a lovit de alte dificultăți. “S-au strâns 200 mii euro în 72 de ore. Nu ne venea să credem. În Europa nu se putea pentru că nu avem acordul cu Eurotransplant. Am optat pentru India, dar până s-au pregătit documentele a fost prea târziu. Nu s-a putut pentru că inima lui era deja foarte slăbită şi nu putea fi transportat cu avionul.”, a declarat Denisa Tiu, sora lui Călin, pentru Pro Tv.

„Dacă eram membrul oricărui stat din Europa eram în salvat“

Joi, după ce starea de sănătate i s-a înrăutăţit, Călin a fost adus cu o ambulanță de la Braşov în Capitală. Duminică seara, Calin Fărcaş s-a stins la Institutul Marius Nasta din Capitală. Avea 29 de ani şi este una dintre victimele lipsei unui acord al ţării noastre cu Eurotransplant, dar şi a birocraţiei. Drumul actelor i-a fost fatal.

Vineri la ora 10 a postat ultimul mesaj pe Facebook: „Cu greu reușesc să mă mai țin de la o zi la alta să supraviețuiesc, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare zi pe care mi-o dă ca să mă pot bucura de ea, nu mai am putere să mă lupt și cu statul deși singurul impediment pe care îl am este un acord cu o clinică din Europa care să mă salveze, este extrem de frustrant și umilitor prin ce sunt pus să trec. Dacă eram membrul oricărui stat din Europa eram în salvat, până acum nu mai era nevoie de atâta suferință și disperare. Nu doresc nimănui să treacă zilnic aproape razant pe lângă moarte“

Planuri de ministru

O soluţie pentru că oamenii aflaţi în situaţia în care a fost şi Calin, să aibă o şansă la viaţă, ar fi că România să intre cu drepturi depline în Eurotransplant, reţea în care cele 8 ţări membre se obliga să se ajute reciproc. „În primul rând va trebui să fie o decizie la nivelul Guvernului. Asta presupune taxa de 1 milion de euro pe an şi presupune că toate organele care se prelevează în interiorul Eurotransplantului să se repartizeze în funcţie de compatibilităţi. Eu vreau să restructurăm întâi Agenţia noastră de transplant, să funcţionăm noi bine şi apoi să putem să aderăm la organizaţii internaţionale.”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătății.